КНП "Центр комунікації"
Головна Новини У "Центрі публічної комунікації та інформації" можна отримати безоплатну фінансову консультацію

У "Центрі публічної комунікації та інформації" можна отримати безоплатну фінансову консультацію

13/04/2021У У КП «Центр публічної комунікації та інформації» (ЦПКІ) громадські організації можуть отримати не тільки юридичну, але й безоплатну фінансову консультацію щодо ведення звітності, заповнення бухгалтерської документації тощо. Надаватимуть послуги досвідчені фахівці Українського форуму благодійників (УФБ), з яким Центр підписав відповідний меморандум про співпрацю.

Консультацію можна отримати виконавши наступні дії:
1. Створити особистий кабінет на сайті Центру за посиланням: www.vcentri.com
2. Додати свою організацію до реєстру інститутів громадянського суспільства
3. Дочекатись внесення в реєстр та листа на пошту
4. На сайті у вкладці VCENTRI Hub, у розділі фінансова консультація, натиснути на кнопку зв'язатись, та залишити заявку
5. З вами зв'яжуться необхідні спеціалісти

З якими проблемами найчастіше стикаються громадські організації? На які запитання можна отримати відповіді онлайн? Про це та багато іншого «Вечірньому Києву» розповіли фінансова менеджерка Українського форуму благодійників Юлія Дьомочкіна та незалежний юрисконсульт УФБ Максим Стрельчук.
Фінансова менеджерка Українського форуму благодійників Юлія Дьомочкіна

- З яких саме питань фахівці Українського форуму благодійників надають консультації?
- УФБ забезпечує консультування з усіх проблемних питань юридичного та бухгалтерського забезпечення діяльності недержавних неприбуткових об'єднань, зокрема благодійних, релігійних і громадських організацій, - розповідає Максим Стрельчук. - Категорії можливих питань включають увесь цикл життєдіяльності організації - від реєстрації до ліквідації, а також такі нюанси як наявність податкових пільг, отримання та надання гуманітарної допомоги тощо.
- Ми більше спеціалізуємося на благодійних організаціях, їхньому поточному менеджменті, оформленні документації, - додає Юлія Дьомочкіна. – Наші експерти онлайн-консультації допомагають у розв'язанні питань щодо оподаткування, складання фінансової та податкової звітності, бухгалтерського обліку, волонтерської діяльності, трудових відносин тощо.

- З якими проблемами найчастіше стикаються громадські організації у своїй діяльності та звертаються до вас по допомогу?
- Коло проблем у громадському та благодійному секторі, досить широке, - розповідає Юлія Дьомочкіна. – Наприклад, дуже багато звернень стосуються надання благодійної допомоги, зокрема її оподаткування та належного оформлення. Коли почалася війна на Донбасі безліч запитань було по гуманітарній допомозі. Той факт, що благодійні та громадські організації не є платниками податку не прибуток не означає, що не треба сплачувати інші податки. А податкові пільги є не для всіх категорій громадян-отримувачів благодійної допомоги. Багато запитань стосуються придбання або здачі в оренду нерухомого майна. Наприкінці та на початку року організації зазвичай звертаються по допомогу в складанні податкової та фінансової звітності. Дуже популярні запитання про роботу керівника та бухгалтера на громадських засадах. Адже на початку створення організації зазвичай не вистачає грошей на виплату заробітних плат. Також звертаються по допомогу щодо правильного оформлення та проведення публічного збору коштів, звітування за використані пожертви благодійникам та донорам.
- Найголовніший ризик для громадських організацій - втрата статусу неприбутковості, - розповідає Максим Стрельчук. - Тому, напевно, найбільше запитань сьогодні так чи інакше стосуються цього ризику - виникає він чи ні у певній конкретній ситуації.
Незалежний юрисконсульт УФБ Максим Стрельчук
- Чи додалося нових проблем у ваших запитувачів через пандемію коронавірусу?
- Так, звичайно, – каже Юлія Дьомочкіна. - Саме громадський сектор одним із перших відреагував на ситуацію з пандемією COVID-19 та запустив велику хвилю волонтерського руху. Благодійні та громадські організації почали закуповувати та передавати лікарням засоби індивідуального захисту, медичне обладнання, кисень тощо. Вони почали збирати пожертви на подолання наслідків пандемії. Через це побільшало проблем із належним оформленням передачі товарно-матеріальних цінностей лікарням і соціальним установам. Крім того, із запровадженням карантинних обмежень, виникли запитання щодо дистанційної роботи, відшкодування певних витрат працівникам організацій. Багато заходів громадського сектору перейшли у режим онлайн. Тому виникли ще запитання з проведенням цих заходів і належним їх оформленням.

- А чи є якісь вимоги для формулювання запитань експертам УФБ та скільки часу доведеться чекати відповіді?
- Запитання має бути чітким, а якщо треба досить деталізованим (від цього залежить відповідь експерта) та містити не більше трьох пов’язаних підпунктів, - продовжує Юлія Дьомочкіна. - Нормативний час очікування відповіді до 14 робочих днів, але зазвичай, це відбувається швидше, протягом 3-7 днів. Перед тим як ставити запитання можна подивитися вже наявні консультації на сайті УФБ за посиланням https://helpdesk.ufb.org.ua/helpdesk/faq.html. Можливо серед них користувач знайде потрібну відповідь. До речі, ми не складаємо позови чи інші юридичні документи на прохання користувачів.

- Чи є необхідність прийняття нормативно-правових змін для «полегшення життя» громадським і благодійним організаціям?
- Звісно, перш за все у сфері оподаткування, - каже Максим Стрельчук. На сьогодні повний перелік змін до законодавства, необхідних громадським об’єднанням та благодійним організаціям, зібраний у «Карті правових реформ для громадянського суспільства», у складенні якої брали участь і фахівці УФБ. Цей аналітичний документ містить бачення громадського сектору пріоритетів реформування й покращення правового середовища для організацій громадянського суспільства України на 2021–2025 роки.
- Зокрема, законодавчих змін потребує низький рівень неоподаткованої нецільової благодійної допомоги, - додає Юлія Дьомочкіна. – Все більше соціально незахищених верств населення потребують допомоги, тому вкрай важливо зменшити податкове навантаження на благодійні фонди, які допомагають людям. Також треба скасувати оподаткування витрат, які несуть волонтерські організації при наданні допомоги. Перелік необхідних законодавчих змін можна ще довго продовжувати.

- Наскільки державні органи у фінансових питаннях лояльні до інституту громадянського суспільства?
- На практиці ми часто зустрічаємося з нерозумінням специфіки «третього сектору» з боку державних органів, а іноді й з небажанням враховувати таку специфіку, - розповідає Максим Стрельчук. - Втім, це частково компенсується тим, що громадські об’єднання та благодійні організації не так часто перевіряють, як комерційні підприємства. Але це ще не означає, що наші «клієнти» не повинні дотримуватися законодавства та бути готові до перевірок. УФБ всіляко допомагає їм бути в стані повної бойової готовності.
- Громадським організаціям не варто розслаблятися тому, що дуже легко втратити статус неприбутковості та стати платником податку на прибуток, - каже Юлія Дьомочкіна. - Стосовно виплат фізичним особам треба бути дуже пильними та робити все згідно з чинним законодавством. Адже можливі «зустрічні перевірки» на предмет сплати податків з доходів фізичних осіб. Трудове законодавство працює для «третього сектору» так само як і для решти суб’єктів господарювання. Саме тому Державна фіскальна служба або Міністерство соцполітики може перевірити будь-який фонд та організацію щодо законного працевлаштування, а у випадку порушень застосувати штрафні санкції. Варто ще звернути увагу на Державний фінансовий моніторинг, згідно з яким неприбуткові або благодійні організації (крім організацій, що діють під егідою міжнародних), підпадають під особливий ризиковий контингент з погляду держави. Цей момент, звичайно, аж ніяк не можна назвати лояльним відношенням до діяльності благодійного сектору.

За матеріалами сайту "Вечірній Київ"